Pagrindinis meniu
Grįžti

 

VšĮ „Liuteronų diakonija“ dėmesys Tauragės apskrities vaikams ir jaunimui - „Apleistų vaikų ir jaunimo perspektyvios pagalbos projektas“

 

Tauragės regione startavo VšĮ „Liuteronų diakonija“ inicijuotas projektas „Apleistų vaikų ir jaunimo perspektyvios pagalbos projektas“. Trejus metus truksiančio, Aktion Mensch socialinio projekto metu, planuojama sukurti reikiamos struktūros tinklą sprendžiant konkrečias problemines vaikų ir jaunimo situacijas Tauragės apskrityje. Projekto metu bus siekiama užmegzti glaudžius ryšius tarp Diakonijos ir mokyklų, jaunimo tarnybų/organizacijų, socialinių skyrių, policijos, laisvalaikio ir sporto klubų, bei kitų socialinių partnerių. Projekto tikslas – sukurti pagalbos teikimo tinklą, kuriame reguliariai keičiamasi informacija ir bendradarbiaujama teikiant konkrečias pagalbos priemones apleistų vaikų, jaunimo socialinei padėčiai, sėkmingai socializacijai ir integracijai visuomenėje gerinti. Aktyviai rengiant susitikimus su vaikais, jaunimu, teikiant psichologinę pagalbą, konsultacijas, organizuojant laisvalaikio užimtumą, prevencines paskaitas-seminarus bus siekiama užkirsti kelią tolesnei apleistų vaikų, jaunimo neigiamai socializacijai.

Tikslinę grupę sudarys vaikai ir paaugliai, kurie gyvena atskirai nuo tėvų - su seneliais, ar kitais giminaičiais taip pat jaunuoliai, kurie turi elgesio ir emocijų sunkumų, nelanko mokyklos, vartoja alkoholį bei narkotikus, smurtauja ir pan.

Nors šeima yra pati svarbiausia vaiko socializacijos mikroaplinka, deja, kasdienis skurdas ir nuolatinis finansinis nepriteklius ne tik įtakoja šeimos santykius, bet vis daugiau šeimų priverčia radikaliai keisti savo gyvenimą. Vienas iš dažniausių nuolatinio šeimos skurdo ir finansinio nepritekliaus problemų sprendimo būdas – vieno ar net abiejų tėvų emigracija. „Išsiskyrimas“ tik trumpalaikis, tačiau emigracijos pasėkmes vaikas jaučia visą savo gyvenimą.

Tėvų išvykimas yra skaudi patirtis ir didžiulis trūkumas, kuris keičia vaikų savijautą, emocinę būseną ir net įpročius ar įprastą veiklą. Tokie vaikai dažniau išgyvena neigiamas emocijas: liūdesį, pyktį, nerimą, baimę, jaučiasi vieniši.

Tikimasi, jog inicijuojamo projekto efektyvios priemonės ir sukurtas bendradarbiavimo tinklas užkirs kelią neigiamiems gyvenimo scenarijams ir skatins pozityviąją apleistų vaikų ir jaunimo socializaciją.

VšĮ „Liuteronų diakonija“ savo veikloje didelį dėmesį skiria ir turi ilgametę patirtį darbe su įvairiomis socialiai pažeistomis visuomenės grupėmis (vaikais, jaunimu, priklausomybės ligomis sergančiais asmenimis, seneliais). Kiekvienais metais rengia ir įgyvendina socialininius projektus.

Šio projekto dėka VšĮ „Liuteronų diakonija“ žengia dar vieną žingsnį efektyvesnių pagalbos teikimo priemonių užtikrinimo link. Teigiamų pokyčių siekiama skatinant ir inicijuojant organizacijų suartėjimą, glaudų ir betarpišką tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

 

Direktorius, kun. Mindaugas Kairys