Pagrindinis meniu
Grįžti

 

Kretingoje įsikurs diakonijos centras

 

Kretingos evangelikų liuteronų parapijos namuose įvyko projekto "Diakonijos centras" pristatymas. Diakonijos centrą planuojama įkurti J.K. Chodkevičiaus gatvėje, vadinamojo "vaiduoklio" namo vietoje bei šalia esančiame name.

Pasak projekto autoriaus Kretingos evangelikų liuteronų draugijos "Sandora" pirmininko Arūno Šulskio, projekto įgyvendinimas priklauso nuo to, kada bus gautas leidimas statybai.

Centrą sudarys trys korpusai.

Pirmame korpuse bus patalpos, skirtos jaunimo centrui, evangeliškos bažnytinės muzikos sandraugai. Čia įsikurs ir kavinė-labdaros valgykla, virtuvė su buitinėmis patalpomis, veiks liftas ar keltuvas neįgaliesiems.

Antrame korpuse - bendro naudojimo patalpa, kurią reikalui esant bus galima padalinti į mažesnes erdves.

Trečiame korpuse numatyti svečių namai 40 žmonių, o esant poreikiui vietų skaičius bus padvigubintas pastačius dviaukštes lovas.

Šiame korpuse veiks ir medicinos kabinetas, bus skirtos patalpos jaunimo ir senjorų veiklai.

Kompleksas projektuojamas iškart visas, tačiau, anot A.Šulskio, atsižvelgiant į tai, kad pirmas pastatas galėtų pradėti veikti be kitų dviejų.

Dabar Kretingos evangelikų liuteronų draugija "Sandora", Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios jaunimo centras ir Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga neturi tinkamų patalpų savo veiklai ir jas nuomoja.

Šios organizacijos veiklą vykdo ne tik savo konfesijos rėmuose: dažnai jų projektai vykdomi ne tik rajono ar Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu.

Įkurtas centras būtų save visiškai išlaikantis, o pelnas skiriamas centro veiklai plėtoti. Įkūrus centrą atsirastų naujų darbo vietų. Planuojama, kad čia galės dirbti ir neįgalieji.

Kretinga diakonijos centrui pasirinkta neatsitiktinai - kurortinė zona, geras susisiekimas: šalia - Palangos oro uostas, Klaipėdos uostas, už poros dešimčių kilometrų - autostrada.

Projekto pristatyme dalyvavęs rajono meras Valerijonas Kubilius pastebėjo, jog vieta diakonijos centrui pasirinkta pačioje geriausioje vietoje - Kretingos centre, kuris tampa tikru kultūros židiniu. Jame - katalikų ir liuteronų bažnyčios, pranciškonų vienuolynas, Kultūros centras, o šalia statoma ir nauji moderni biblioteka.

Evangelikų liuteronų parapijos kunigas Darius Petkūnas pasidžiaugė gerais santykiais su rajono valdžia, kuri padeda visoms bažnyčioms. Jis pastebėjo, jog šio projekto įgyvendinimas daug priklauso ir nuo aukotojų.

Kad džiaugiasi širdis matant šį projektą, teigė ir liuteronų vyskupas Lietuvoje Mindaugas Sabutis. Jis mano, jog gelbstint draugams, kurių yra tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, projektas tikrai bus įgyvendintas.

Svečias iš Vokietijos kunigas Winfried Wenzel, daug metų pažįstantis Rūtą ir Arūną Šulskius, sakė, jog parapija jau seniai svajoja apie savo patalpas. Tačiau kartais reikia daug laiko, kad svajonės išsipildytų.

Kunigas Gunar Berg visus susirinkusius į renginį pasveikino Martyno Liuterio sąjungos vardu ir pasidžiaugė, jog jie galėjo prisidėti įsigyjant sklypą.

Diakonas Tomas Hartmann sakė atvykstantis čia jau daugelį metų ir džiaugiasi vėl matydamas pažįstamus veidus.

Projekto pristatyme dalyvavo ir daugiau svečių iš įvairių Vokietijos vietų.