Pagrindinis meniu
Grįžti

Socialinis projektas padeda priklausomybių atsikračiusiems vyrams drąsiau žengti į gyvenimą



Į žalingų priklausomybių tinklą įsipainioję ir jų kamuojami žmonės pagalbą gali atrasti Juknaičių seniūnijos Vyžių kaime esančiame psichoterapinės reabilitacijos centre „Gabrielius“. Savo noru atvykę iš visos Lietuvos vyrai bando pakreipti savo gyvenimus kita vaga.

Vienas didžiausių VšĮ „Gabrielius“ ateinančių kelerių metų darbas - vykdomas Europos Sąjungos Socialinio fondo finansuojamas projektas „Galiu gyventi ir kitaip!“. Jo tikslas - sugrąžinti į darbo rinką priklausomybę alkoholiui ar psichotropinėms medžiagoms turintį ir socialiai atskirtą žmogų.

Suteikia kvalifikuotą pagalbą

Projektas vykdomas pagal Lietuvos 2007-2013 m. laikotarpio žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 1 prioriteto „Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“ įgyvendinimo priemonę „Socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į darbo rinką“. Projektui įgyvendinti iš ES skirtas 1 857 673 Lt finansavimas.

VšĮ „Gabrielius“ parengto projekto partneriai - Pagėgių bei Jurbarko savivaldybių socialinių paslaugų centrai. Jis skirtas tikslinei grupei: nuo alkoholio priklausomiems asmenims, gyvenantiems reabilitacijos centre „Gabrielius“ ir socialinės rizikos šeimoms iš Pagėgių, Tauragės bei Jurbarko savivaldybių.

Pasak VšĮ „Gabrielius“ ir projekto vadovo kunigo Valdo Miliausko, minėti partneriai pasitelkti norint plačiau spręsti esančias visuomenės problemas, o šiuose rajonuose yra daugiausiai vaikų, augančių socialinės rizikos šeimose, palyginti su Lietuvos vidurkiu. Taip pat projekto partneriai turi ilgametę patirtį dirbti su tikslinės grupės asmenimis, taip pat vykdant europinius projektus.  Projekte naudojamasi partnerių anksčiau sukurta ir išbandyta metodika bei priemonėmis. V.Miliauskas tikisi, jog panašią metodinę medžiagą, nors tai ir nėra numatyta projekte, bus galima parengti ir šio projekto metu.

Jau baigiasi pirmasis etapas, kuriame dalyvauti panoro aštuoni „Gabrieliaus“ bendruomenės nariai, dabar jų skaičius sumažėjo. Iš viso per trejus metus, kuomet bus vykdomas projektas, jame dalyvaus 16 reabilitantų. Tai sudaro apie10 procentų visų projekto dalyvių. Likusi dalis - Tauragės, Pagėgių ir Jurbarko savivaldybių socialinės rizikos šeimos. V.Miliauskas neslepia, jog šiuos žmones kur kas sudėtingiau įkalbėti dalyvauti projekte, tenka ieškoti būdų, kaip juos motyvuoti.

Visiems dalyviams yra teikiamos psichologo konsultacijos, ugdomi socialiniai bei darbiniai įgūdžiai, mokoma kompiuterinio raštingumo, anglų kalbos, ugdomas verslumas. Antrajame etape vyks praktiniai statybininko, apdailininko specialybių mokymai. Taip suteikiama galimybė išmokti ar atgaivinti darbinius įgūdžius ir įsidarbinti.

„Anksčiau su reabilitantais bendrauti atvažiuodavo ne profesionalas, o žmogus, turintis asmeninės tokios pat patirties.


Projekto dėka galima suteikti „Gabrielius“ bendruomenės namų gyventojams kvalifikuotą psichologo konsultaciją. Taip pat turime galimybę praturtinti techninę bazę - įsigyti reikiamų baldų, darbo įrankių ir įrangos, kompiuterių, multimedijos projektorių ir kita“, - sakė V.Miliauskas.


Kompiuteriu žaidžia šachmatais

Nuo pat pradžių projekte dalyvaujantis „Gabrieliaus“ gyventojas Algirdas džiaugiasi, jog turėjo galimybę mokytis anglų kalbos. „Iš Pagėgių gimnazijos atvykdavo labai maloni mokytoja. Daugelis, kaip ir aš, iki tol anglų kalbos mokėsi tik mokykloje. Aš dar šiek tiek pramokau 10 metų dirbdamas Anglijoje. Bet ten dažniausiai teko bendrauti tik su lenkais ar rusais. Mokėjau kelias mandagumo frazes, o su anglais šnekėti ir suprasti reikėjo tik tiek, kad, kaip sakoma, maiše neparduotų. Dabar buvo labai gera proga prisiminti kalbą ir išmokti kai ką nauja“, - pasakojo Algirdas.

Projekto dalyvis džiaugiasi, jog išmoko kompiuterinio raštingumo pagrindų. Dabar jis gali sukurti elektroninius sveikinimus su piešiniais, o labiausiai patinka, nusistačius tam tikrą sudėtingumo lygį, laisvalaikiu žaisti šachmatais.

Vyras sako, kad naudos davė ir verslumo pamokos. Jose sužinojo apie galimybę pačiam pradėti smulkųjį verslą, įgijo žinių, ko reikėtų pradėti veiklai. Pavyzdžiui, kad ir Palangoje ar kitoje kurortinėje vietovėje kepti beliašus ir juos pardavinėti. Algirdui jau kilo idėja, ką jis galėtų veikti išėjęs iš centro - prekiauti sveikatingumo produkcija.

„Planų yra visokių, svarbiausia, kad sugebėjau išsivaduoti nuo alkoholio. Mes čia, reabilitacijos centre, nenaudojame jokių vaistų. Priklausomybių atsisakome vien savo valios pastangomis, padedami psichologų. Taip pat turime „12 žingsnių programą“... Su Dievo pagalba tikiuosi gyvenimą pabaigti blaivas“, - kalbėjo Algirdas.

Algirdas pasakoja, jog viskas slysti iš po kojų pradėjo grįžus iš Anglijos. Tuomet turėjo užsidirbęs pinigų, atsirado seni draugai, daug progų švęsti ir gausiai vartoti alkoholį... Pasak jo, tikriausiai tai buvo Dievo pirštas, jog jis pakliuvo į „Gabrieliaus“ reabilitacijos centrą, kurį rekomendavo vienas geras žmogus. Jame vyras gyvena jau beveik metus.

Pačioje pradžioje Algirdui sunkiausia buvo nugalėti save - paklusti griežtoms centro taisyklėms, laikytis disciplinos. Juo labiau kad gyvenime buvo pripratęs gyventi laisvai ir vadovauti pats - turėjo savo bendrovę, yra tekę vadovauti ir 50-čiai žmonių. Dabar jau priprato prie taisyklių, todėl tvarka net patinka.


Išmoko statybos darbų

Projekto dalyvis Aleksandras sako, jog projekto metu jis pirmą kartą išmoko kaip dirbti kompiuteriu. Jis neslepia, jog kai žmonės geria, jiems niekas nerūpi, o tuo labiau - kompiuteris. Iš visų projekto dalyvių gal tik vienas buvo su juo kažkiek susipažinęs.

Daug naudos davė psichologės konsultacijos, kuri vedė 12 užsiėmimų. „Su psichologe atvirai kalbėdavome, aptarinėdavome savo problemas. Mums, kaip priklausomiems žmonėms, reikia išsišnekėti. Tiesiog patiems pamatyti iš šalies savo problemas. Po susitikimų su psichologe išėjęs visai kitaip jausdavausi, daug geriau“, - kalbėjo Aleksandras.

Anglų kalbos pamokos vyrui leido prisiminti visiškai primirštą kalbą. Jos jis buvo mokęsis tik tarybiniais laikais. Dabar Aleksandras džiaugiasi, jog jau daugmaž suprastų, ko iš jo nori anglas. Vienas geriausių dalykų, kad be vertėjavimo jis galės pats susišnekėti su sesės vyru velsiečiu.

Verslo pagrindų pamokos davė naudos, sužinojo verslo kūrimo struktūrą. Sužinojo praktinių dalykų: nuo ko reikėtų pradėti, kur kreiptis norint įkurti savo verslą. „Mane domino patentai užsiimti individualia veikla. Šiais laikais, kai toks nedarbas, geriau pačiam kažką galvoti“, - sakė Aleksandras.

Vyras svarsto, jog į užsienį emigruoti nenorėtų. Anot jo, visur reikia gerų specialistų, o juodadarbiu galima dirbti ir čia.

Projekte nuo vasario mėnesio prasidės susipažinimas su specialybėmis. 3 metus reabilitacijos centre gyvenantis Aleksandras prisipažįsta, jog prieš čia atvažiuodamas nieko nežinojo iš statybų srities, tačiau padėdamas remontuoti centro patalpas labai daug išmoko. Dalyvavimas projekte numatytuose mokymuose duos dar daugiau žinių, todėl vyras to nekantriai laukia.

„Buvau nusiritęs į visišką dugną: praradau šeimą, per gėrimą nuolat prarasdavau darbus... Nebebuvo kito pasirinkimo - arba gauti kur nors galą patvory ar prie konteinerio, arba pradėti viską iš naujo, - priežastis, paskatinusias jį suvokti savo problemą ir ieškoti pagalbos vardijo vyras. - Sunkiausiais momentais mane labiausiai palaikė artimieji - motina, sesuo. Dabar jos manimi džiaugiasi, todėl nenoriu jų nuvilti.“

Aleksandras neabejoja, jog projekto dėka jam bus daug lengviau integruotis į visuomenę išėjus iš reabilitacijos centro, kai teks gyventi pagundų pilnoje aplinkoje.